27 Şubat 2011 Pazar

Altın Çilek Nedir?


Altın çilek nedirden yola çıkarak kısa bir tanım yapacak olursak, 40 cm dolaylarında bir bitkinin meyvesi olan altın çileği turuncu renge yakın bir tonlardadır. Dokunulduğunda adeta bir domates hissi veren meyve, ince bir kağıdın kalınlı kadar olacak bir dokuya sahiptir.

Altın çileği oldukça hoş bir koku içermektedir. Bunun yanında ilk halleri ekşimsi bir tat ortaya koyarken güneşe bırakıldıkları andan itibaren olgunlaşma sürecine girerler ve zamanla renkleri sarıya dönük bir hal alır. Ayrıca olgunlaşma sırasında tatlandıklarını da söylemekte fayda var.

Amerika ve Afrika gibi bölgelerde yetişen bu meyve, ülkemizde ise Kargı ve Uluborlu dolaylarında yetiştirilmektedir. Ilıman iklimlerde yetişme özelliği gösteren altın çileği, çabuk çimlenme özelliğine sahip olması yanında, ilkbahar aylarında çimlenerek yaz aylarında kendisini göstermeye başlar. Ayrıca yetiştiği bölge üzerinde don oluncaya kadar meyve vermeye devam eder.

Vitamin açısından oldukça zengin bir kültüre sahip olan altın çiçeği, içerdiği vitaminler yanında en belirgin özelliğini kilo verme aktivitelerinde göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder